България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой е енергийно беден и каква държавна помощ трябва да получава?

Д-р Пенева: Най-важната мярка е обновяване на жилищното саниране и подмяната на отоплителните системи

04.01.2023 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Според проучване 40% от населението на България е енергийно бедно. По последни данни около 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното правителство.  

"Има предложение за дефиниция на "енергийно беден". Това е домакинство, чийто доход на член от домакинството, след разход за енергия, попада под официалната линия на бедност. Внесеното предложение е за нетен доход. Получава се доходен критерий от 722 лв. Показателите са 5, новата методика е разработена в няколко варианта", коментира д-р Теодора Пенева - главен асистент в Института за икономически изследвания към БАН.

В студиото на "България сутрин" тя отбеляза, че има много хора, които заради ниските си доходи умишлено не потребяват ток или използват дърва.

По думите на д-р Пенева най-важната мярка е дълбокото обновяване на жилищното саниране и подмяната на отоплителните системи. Също - използването на възобновяеми източници, които да се ползват не само за собствено потребление, но да се връща и енергия в мрежата. 
"Предложили сме да не се прилага имуществен и други утежняващи критерии. Друго решение са енергийните компенсации, които зависят от политически решения и възможностите на бюджета", посочи още гостът на Bulgaria ON AIR.

Вече може да се използва диференцирана скала на доходите. Сегашният механизъм за целеви помощи за отопление - при него, ако лицето не е пенсионер, доходният критерий е около 300 лв. Той може да се използва за най-уязвимите лица, стана ясно още от думите на д-р Пенева.

Тя добави, че все още не са изчистени много от спорните точки кои хора точно да бъдат подпомагани. А кръгът ще бъде свиван, когато мерките са по-ниско разходни.

"Спорът е дали това е енергийна или социална политика. Тя е и двете. Жилищната политика е ключова в разрешаването на проблема. Трябва да се финансират на 100% само енергийно бедни домакинства. Този спор го има във всяка държава. Вторият конфликт е кой да администрира процеса. Тук говорим за 2-3 млн. души", подчерта д-р Пенева. 

Очаква се през март да бъде приета дефиницията за енергийно беден, но след това ще са необходими няколко месеца да бъде приведена в действие на оперативно ниво. 

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа