Непосилни сметки и студ в храмовете у нас: Защо плащаме промишлен ток?

В храм "Успение Богородично" в Пазарджик сметката за ток от 1300 лв. е скочила на над 3500 лв.

26.04.2022 | 13:57 Редактор: Ваня Кузманова

Църквите и манастирите у нас спряха всякакво отопление през последните месеци. За повечето от тях вече е непосилно да плащат високите сметки за електроенергия, защото ползват промишлен ток.

В един от най-големите храмове в Пазарджик - "Успение Богородично" сметката за ток от 1300 лв. на месец преди година вече надвишава 3500 лв. Отец Боян споделя, че компенсациите, които получават от държавата, не решават проблемите с високите цени. 

"Едно съмнение се буди във всички нас. Не можем да разберем защо църквите плащаме промишлен ток. Защото ние не добиваме нищо, нито работим с машини, нито преработваме, а плащаме ток не като битови потребители, а като промишлени. Дори с компенсациите, дори с икономията, сметките ни са два пъти по-големи, отколкото бяха миналата година в този сезон", посочи отец Боян.  

Заради високите сметки за ток и в русенския храм "Свето Възкресение" се налага да пестят. Марийка Ангелова е клисар и споделя, че се налага да се обличат с по-дебели дрехи, тъй като отопление има само по време на служба.

"Докато миналата година плащахме 180 до 250 лв. в най-студените дни, тази година имаме в последния месец 750 лв. С намалението на 530 лв. е трудно и въпреки всичко стоим на студено. Идваме сутрин, включваме един климатик, докато тече службата и след като свърши, го спираме. В църквата е студено, хората се свиват", каза клисарката. 

Ако църквите и манастирите преминат от промишлен към битов ток, сметките им ще намалеят най-малко 2 пъти и половина, изчисляват експерти. 

"Всичките бяха изведени на свободния пазар без да се прецени, че едно рязко увеличение на цените ще повлияе изключително негативно. С една минимална промяна в закона за енергетиката всичко може да бъде възстановено поне за период от две години", коментира енергийният експерт Еленко Божков. 

Според него преминаването на храмовете към битовото електричество ще бъде прието позитивно и от Европейската комисия. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
ehooo
преди 1 година
Много просто бай Ставри. Услугите са ви платени, всичките, следователно извършвате търговска дейност. Поради същата причина която всяко дружество плаща промишлен ток. А и като цяло сте една шайка нищоправци. Сигнализирай за неуместен коментар