Напрежение заради компенсациите за тока. Църквите: Няма как да си платим сметките

Омбудсманът също изрази своите опасения

01.02.2022 | 18:38 Редактор: Искра Ангелова

Енергийната комисия в парламента отхвърли искането на ГЕРБ за 100% компенсации на разходите на ток на болници, църкви, общини и детски градини. След споровете днес от партията се заканиха утре да внесат предложението си за обсъждане в Народното събрание.

Сметките за ток на общините, храмовете и социалните услуги доведоха техни представители в Народното събрание. Омбудсманът също изрази своите опасения.

"Такова увеличение и спиране на действието на центровете ще наруши правата на хората с увреждания", коментира омбудсманът Диана Ковачева.

От църквата отбелязаха, че няма как да покриват увеличените сметки за ток и предложиха: "Храмовете да бъдат причислени към битов ток, защото не са производствени предприятия", каза митрополит Антоний.

Същото поискаха и от Сдружението на общините. Повече от половината градове вече са въвели ограничения заради ценовата криза.

"Това не са услуги с промишлено потребление и трябва да се мисли вариантът общините да не са небитови потребител", подчерта председателят на сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Предложението на ГЕРБ за 100% компенсация за някои потребители на промишлен ток скара народните представители.

"За вас е по-важно да се компенсират частните ЕРП-та, отколкото да се намери решение да се компенсират общините", възмути се Николина Ангелкова от ГЕРБ.

"Колко ще струва тази мярка, вие направили ли сте разчет, ако 100% се компенсира и откъде ще дойдат тези средства", попита Владимир Табутов от "Продължаваме промяната".

ие не казваме как да бъде изготвен компенсаторният механизъм, оставяме това на правителството, както прецени", допълни Росица Кирова от ГЕРБ.

От партията поискаха да дойдат заместник министрите на финансите и енергетиката.

"Не стига, че имаме толкова много министри, че столовете в НС не стигат, тука няма нито един представител на кабинета", посочи Делян Добрев.

А градусът на напрежението се покачи по темата кой колко плаща за улично осветление и колко компенсации ще получи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК