Шишков: Пет политически партии ползват имот частна държавна собственост

БСП ползва имоти на ул. "Леге", ул. "Позитано" и още два в район "Надежда"

29.01.2023 | 09:52 Редактор: Искра Ангелова
Шишков: Пет политически партии ползват имот частна държавна собственост

След проведените на 2 октомври 2022 г. избори за народни представители за 48-ото Народно събрание (НС), 9 от политическите партии, участвали в изборите, отговарят на изискването да са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, което предпоставя възможността да заявят пред областния управител предоставянето на имот - частна държавна собственост. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в отговор на депутатски въпрос, свързан с партиите, ползващи държавни помещения за дейността на националните си ръководства и клубна база на територията на град София.

"От посочените 9 правоимащи политически партии, 5 от тях ползват имота - частна държавна собственост, като на 3 от партиите - БСП, ГЕРБ и "Има такъв народ", са предоставени имоти - частна държавна собственост със съответните решения на Министерския съвет (МС), преди 2 октомври 2022 г. След тази дата, с решения на МС е учредено право на ползване върху имоти - частна държавна собственост на 2 от правоимащите партии - "Възраждане" и "Демократи за силна България", заяви министър Шишков.

БСП ползва четири имота частна държавна собственост, ГЕРБ - два, ИТН - един, "Възраждане" - един, а ДСБ - два, предава БГНЕС.

БСП ползва имоти на ул. "Леге", ул. "Позитано" и още два в район "Надежда". ГЕРБ ползва два имота - район "Триадица" на бул. "Витоша". За ИТН е дадено съгласие с решение на МС от 9 май 2022 г. за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в София, район "Триадица", бул. "Витоша" № 148. бл. 69, ет. 2, за изпълнение на административните й нужди и при условие ползвателят да не използва имота за извършване па икономическа дейност.

ПП "Възраждане" има имоти в район "Средец", на пл. "Петко Р. Славейков".

ДСБ ползва 2 имота - в София, район "Триадица", бул. "Витоша" № 18, разположени на етаж 1 и етаж 2.

Във връзка с въпроси, свързани с размера на наемите, заплащани от отделните партии към държавата и има ли неизплатени дължими такива, Шишков заявява, че съгласно действащото законодателство до 31.12.2019 г. с решение на МС се предоставят под наем имоти - частна държавна собственост на централните ръководства на политическите партии, въз основа на което областният управител следва да сключи договор за наем. Прекратяването на договора, включително облигационните правоотношения, възникнали във връзка с неговото изпълнение, са в правомощията и задълженията на областния управител.

Снимка: БГНЕС

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Защо манипулирате хората с анкетата си? Президентската република дава повече гаранции за разделение на властите от сегашното ни Франкенщайн положение. В момента министър-председателя е цар и господар и на практика никой не може да го бутне... Сигнализирай за неуместен коментар