Фандъкова: Стартираме разширението на третия метролъч, подготвя се проект и за първия

По думите на столичния кмет метрото е пример за иновативни решения в строителството, които са от ключово значение за града

26.01.2023 | 14:26 Редактор: Ирена Бакърджиева
Фандъкова: Стартираме разширението на третия метролъч, подготвя се проект и за първия

През тази година ще стартира разширението на третия лъч на метрото към столичния район Слатина и зала "Арена София", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на конференция в УАСГ, посветена на 25 години от създаването на столичното метро. По думите ѝ метрото е пример за иновативни решения в строителството, които са от ключово значение за града.

"Сега очакваме машината да продължи по новия участък, който предстои да строим в кв. "Слатина". В момента строим три километра през район "Подуяне", а тази година ще започне изграждане на нови 6 километра през "Слатина", край зала "Арена София" и София тех парк до Окръжна болница, така че до края на годината ще строим вече нови 9 километра от метрото", съобщи Фандъкова.

По думите ѝ така се гарантира както със стартирало строителство, така и с осигуреното финансиране, че след четири години мрежата на метрото на София ще бъде 61 километра и над половин милион души дневно ще могат да пътуват с него. С тези два нови участъка делът на метрото в градския транспорт ще достигне 50 процента от общия дял на обществения транспорт. Това означава, че за по-малко от две десетилетия ще сме изградили изцяло нова транспортна мрежа, заяви Фандъкова.

Тя съобщи още, че се подготвя и проект за разширение на първата метро линия – в западна посока – от метростанция "Люлин" към Софийския околовръстен път и се очаква през 2023 г. да се финализират процедурите по одобряване на Подробния устройствен план на трасето от бул. "Черни връх" през кварталите "Кръстова вада", "Витоша, ВЕЦ Симеоново", до "Студентски град".

По думите на Фандъкова това ще бъде успех за града, защото ще може да бъдат резервирани терените и трасетата за бъдещото развитие на метрото през годините, предаде БТА.

Столичният кмет определи решението на Министерския съвет за облекчаване на разходите на хората за пътуване в обществения и междуселищния транспорт като добра идея, но посочи, че все пак тя трябва да бъде обсъдена с държавата в детайли. Фандъкова съобщи, че днес представители на общината ще бъдат на среща в транспортното министерство за обсъждане на детайлите по решението. Тя посочи, че идеята е да бъдат облекчени хората, като това обаче не трябва да става за сметка на градския транспорт и държава да поеме дофинансирането.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR