Енергийната комисия прие ветото на Радев за промените в Закона за енергетиката

Депутатите в НС ще гласуват наново текстовете

25.01.2023 | 20:07 Редактор: Елеонора Танева
Енергийната комисия прие ветото на Радев за промените в Закона за енергетиката

Комисията по енергетика в Народното събрание подкрепи ветото на президента Румен Радев на промени в Закона за енергетиката. Това стана по време на днешното заседание на комисията. С 12 "за", 8 "въздържали се" и един "против" комисията се съгласи с ветото на президента.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от групата на ГЕРБ-СДС каза, че не може да има разпоредби от закона, които да се отклоняват от общоевропейската уредба. Затова депутатите от енергийната комисия приеха проблемният параграф 24 да отпадне и параграф 25 да стане 24.

Промените в Закона за енергетиката ще се гласуват отново в пленарната зала и законът ще може да влезе в сила без оспорения от президента параграф, уточнява БНР.

Президентът Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

Депутатите решиха до синхронизирането на търговските платформи на "Българска независима енергийна борса" ЕАД до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от Електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Вносител на промените беше Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.