БСП и "Възраждане" внасят жалба до КС за решението за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

Проектът "Белене" е икономически изгоден за България - за икономиката и за домакинствата, посочиха от левицата

25.01.2023 | 14:21 Редактор: Елеонора Танева

БСП и "Възраждане" сезират Конституционния съд за строителството на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" с технологията AP1000.

"Стана практика решенията на Народното събрание да изземват функциите и правомощията на изпълнителната власт. Поредното такова беше за строителството на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". Това е технология, която все още никъде по света не работи. Не искаме България да се превръща в опитна експериментална площадка на нови ядрени мощности",  заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП и народен представител от левицата Борислав Гуцанов.

От левицата призовават колегите си от "Продължаваме промяната", които са се въздържали в залата при гласуването, да подкрепят искането до КС.

Гуцанов припомни, че още през 2013 г. БСП събра над 780 хил. подписа за референдум за ядрената енергетика в България.

"Винаги сме искали да има развитие на ядрената енергетика и ядрените мощности. Не е нормално, когато в “Белене“ имаме цялото оборудване за първи и втори контур, което е платено от българската държава и необходимите средства за довършване са под 10 милиарда, ние да тръгваме към една все още нова технология. По данни на експертите тя ще струва над 30 милиарда – 3 пъти по-скъпа. Толкова ли е богата нашата държава и толкова ли време имаме пред себе си?", попита социалистът.

По думите на народния представител от левицата проф. Румен Гечев проектът "Белене" е важен не само за плевенския регион и Северна България.

"Това е национален проект и дори европейски, който би помогнал за балансирането на българската, балканската и европейската енергийна система. БСП беше последователна през последните десетилетия, когато с наши и европейски разчети доказвахме, че проектът "Белене" е икономически изгоден за България, за икономиката и за домакинствата", добави Гечев.

Според социалиста, при днешните цени на електроенергията, проектът "Белене" е щял да се изплати за 2-3 години.

"Ние сме категорични, че този проект да бъде завършен. БСП няма да допусне българите да погребем 3-те млрд., които до момента са вложени в строителството“, посочи проф. Гечев.

Снимка: БГНЕС