Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Цветелина Пенкова: В следващите 5-6 години АЕЦ“Белене“ може да бъде пуснат в употреба

Приоритетно трябва да се развиват тези проекти, смята евродепутатът

23.01.2023 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

Амбициозна стратегия за българската енергетика в следващите 30 г. В нея влизат и изграждането на четири ядрени мощности в АЕЦ“Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“.

Говорим по темата в предаването „Брюксел 1“ с Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП/ПЕС.

Как се вписва тази стратегия в стратегията на ЕС?

„Важно е да се подчертае, че самият план показва консенсус и последователна политика в дългосрочен план, каквато трябва да бъде всяка една енергийна политика. Тази стратегия отговаря на заложените от Брюксел планове за декарбонизация. Това означава, че посоката е зелена. Сега говорим за отваряне на нови ядрени реактори, но можеше да имаме още един работещ в АЕЦ“Белене“, ако си бяхме свършили работата навреме“, посочи Цветелина Пенкова.

Според евродепутата, ядрената енергетика беше призната за зелена и устойчива, което означава, че може да има допълнителен финансов капитал за проекти, който да идва от частния сектор. Това е ключовото решение, коментира Пенкова.

Тя е категорична, че „приоритетно трябва да се развиват проектите в АЕЦ“Белене“, тъй като там сме по средата на цикъла за изграждане на ядрена централа. Т.е. в рамките на следващите 5-6 години АЕЦ“Белене“ може да бъде пуснат в употреба“.

Повече по темата гледайте във видеото!

 

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Михаил
преди 1 година
Моля Ви се, повече никога по такива сериозни теми не давайте думата на такива недоразумения. Ако можеше ядрена центракл да се пуска на 6 години , света щеше да е различен. Сигнализирай за неуместен коментар