Кошмарна "почивка" за наши туристи в Мексико: Затварят ги голи в килия още от летището - без причина

27 българи са депортирани от страната в рамките на три месеца

25.01.2023 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Български туристи са били задържани в Мексико, като са били затворени в килии 5 дни без никакво обяснение от властите. От Сдружението на туроператорите съобщиха, че имат информация за 27 българи, депортирани от Мексико в рамките на три месеца. 

За две семейства от Бургас мечтаната почивка в Мексико, за която са платили общо 18 000 лв., се превръща в кошмар. Още при кацането си на 9 януари на летището в Канкун паспортите и телефоните им са иззети. Без обяснения. 

"Попитах защо ни вземат мобилните телефони и ни казаха: Няма да ходите в Мексико. Обискираха ни мъжете и в следващия момент сестра ми казва: Како, заключват мъжете", сподели потърпевшата Елена Параскова. 

В килиите е имало туристи и от други държави. Всички от Източна Европа. Сред задържаните е и сестрата на Елена, която е бременна.

"На 10-12 градуса, по джапанки, поискахме поне да си вземем якетата, защото сме голи и боси. Те донесоха едно фолио за хипотермия, с което да завием необлечената бременна. 48 маса без бутилирана вода, носиха ни вода в найлонова торбичка", разказа Параскова.

За задържането им се разбира едва след като от петзвездния хотел се свързали с туристическата агенция, за да ги информират, че туристите не са пристигнали. На петия ден задържаните българи са върнати обратно.

"Дойдоха в 9:30 ч., не ни дадоха обяснения за задържането, не ни дадоха и паспортите. Мобилните телефони ни ги дадоха на вратата на самолета, а четирите паспорта, които не знаехме дали са нашите, ги дадоха на пилота на самолета", оплака се Галин Ефендиев.

"По международно право, дори ида има някаква нередност, няма право граничната власт да не позволи да се свърже човекът с посолството на неговата държава в държавата, където той се намира. Тук говорим за абсолютно незачитане на права на български граждани", заяви Димитър Балтов - туроператор и зам.-председател на "Обединение Бъдеще за туризма".

От Министерството на външните работи излязоха с официална позиция по случая, в която се казва, че българското посолство в Мексико е уведомено за случаите. Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация за всеки един от тях, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на властите, което е в нарушение на установените международни правила и договори. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и Стиляна Георгиева.