Захариева: Пендаровски обслужва политиката на Русия, трябва да реагираме остро

Бившият външен министър определи посещението на Буяр Османи при Християн Пендиков като опит за успокояване на ситуацията

25.01.2023 | 08:26 Редактор: Петя Кръстева
Захариева: Пендаровски обслужва политиката на Русия, трябва да реагираме остро

Агресията срещу македонските българи се случва под благосклонния поглед на властите в РСМ. При липсата на действия, извиненията и обещанията на македонските власти не са достатъчни. Президентът Стево Пендаровски не защитава интересите на родината си, а обслужва политиката на Сърбия и Русия на Балканите. С изказванията си той пречи на развитието на отношенията между София и Скопие. Това заяви председателят на Комисията по външна политика на 48-ото Народно събрание и бивш вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

По думите ѝ България трябва да има много категорична и остра реакция по повод на изявлението на президента на РСМ Стево Пендаровски. 

В тази връзка тя е свикала заседание на Комисията по външна политика, на което ще бъде изслушан нашия посланик в РСМ Ангел Ангелов.

"Много е важно да чуем от него какъв е пътят за нормализиране на отношенията, каква трябва да бъде българската реакция, те да чуят и позицията на народните представители и на външния министър", смята Захариева.

Тя е съгласна, че отношенията между двете страни се нуждаят от успокояване, но затова трябва да съдействат преди всичко официалните власти в Скопие, защото не без тяхна помощ напрежението спрямо македонските българи ескалира. Захариева настоява поредните списъци с имена на македонски българи, които съдържат техните ЕГН и адреси, да бъдат заличени от македонските власти, а не да се правят, че "не ги виждат".

"Списъците за пореден път се отминават, те трябва да бъдат заличени, а хората, които ги разпространяват - издирени", заяви депутатът от ГЕРБ.

По отношение на внушенията, които Пендаровски прави в изказването си за обявяване на български политици за персона нон грата, Захариева каза: "Силно се надявам македонското правителство да не уважи неговото искане, защото това ще ескалира много повече двустранните отношения. Това ще свърши услуга на онези български политици, които те не искат да допускат на територията на РСМ", пише БГНЕС.

Посещението на македонския външен министър Буяр Османи в неделя, при което той отиде във ВМА, за да види състоянието на пребития Християн Пендиков, тя определи като опит за успокояване на ситуацията.

"От министър Османи все пак чухме извинение, а от премиера им – не", припомни Захариева, но подчерта несигурността, в която живеят Пендиков и хората с българско самосъзнание в РСМ.

"Факт е, че Християн Пендиков не се чувства сигурен и се страхува да се върне. Факт е, че предпочете да се лекува в България. Това също е много показателно какво е доверието му към тези посещения и думи. То е нулево. При липсата на действия думите не са достатъчни", категоричен е бившият ни външен министър.

Снимка: БГНЕС