ЦИК започнала да се готви за избори още след обнародването на промените в ИК?

Според президента усилията трябва да се фокусират върху указанията и обучението на членовете на СИК

24.01.2023 | 17:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Предсрочните парламентарни избори могат да се проведат най-рано на 2 април. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия на среща между държавния глава Румен Радев и ръководството на комисията. Причината е, че при по-ранна дата не може да се гарантира доставката на необходимото количество на защитена хартия за машините.

Подготовка за изборите е започнала още след обнародването на Изборния кодекс, съобщиха от Централната избирателна комисия. Председателят ѝ Камелия Нейкова обясни, че поръчаната защитена хартия за бюлетини може да бъде доставена в седмицата между 27 февруари и 5 март.

"От информацията на печатницата на БНБ се посочи срок от 50 календарни дни, които са необходими за количество от 30 000 ролки. Ние посочихме такова количество, като стъпихме на изборите от втори октомври", заяви Камелия Нейкова.

Пред депутатите, както и при срещата си с президента, Камелия Нейкова заяви, че е трудно да се организира вотът за 26 март. Очакват се проблеми с машините за гласуване заради смяната на времето. 

"Часовото време на машината не се настройва автоматично. Тук се крие риск, защото машините на се доставят на 26 март, защото на 25 март трябва да са в избирателните секции и ще е неприятно изборният ден да не може да стартира. На датата 2 април според нас е напълно възможно от гледна точка на Избирателната комисия да организира изборите и да бъде обезпечено машинното гласуване", посочи Нейкова.

Според президента усилията трябва да се фокусират върху указанията и обучението на членовете на СИК най-вече по отчитането на двата вида гласуване.

"Да не се връщаме към времената и да избегнем по възможност всички тези грешки, надписвания и дописвания по протоколите. Да сведем това до минимум, защото това е част от недоверието, което се създава в хората по време на изборния процес", коментира Румен Радев.

Промени при гласуването с машина ще има, тъй като на тези избори те ще отпечатват бюлетини.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 1 година
Като,са ЗНАЕЛИ,ЩО НЕМА,ХАРТИЯ? Сигнализирай за неуместен коментар