Върнатият мандат от Нинова разбуни духовете в НС за датата на предсрочния вот

Опасенията на депутатите са дали ще бъде готова навреме хартията за машините за гласуване

24.01.2023 | 13:51 Редактор: Елеонора Танева

Неизпълненият трети мандат пренареди дневния ред на извънредното заседание на Народното събрание. Най-обсъжданата тема беше на коя дата президентът ще насрочи парламентарните избори.

По предложение на ГЕРБ-СДС беше извикан спешно председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Най-голямото опасение на депутатите е ще има ли достатъчно хартия за машинното гласуване.

"Традицията, практиката досега трайно е отстоявала, че не повече от седмица след връщането на последния мандат следва президентът да издаде указ. Предполагам, че той ще съобрази всички организационни въпроси, които обсъждахме", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Датата зависи от президента, Националният съвет даде мандат на изпълнителния съвет да преговаря с ДБ, така че да сформираме "силите на доброто" в противовес на това, което случва с хартиената коалиция", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венеция Ангова.

"Каквито и дългосрочни политики и велики гениални задачи да решаваме, нищо няма да направим за тези 2-3 дни. Опциите не са много, имаме две - 26 март или 2 април, ако оставим след 2 април, влизаме в католическия Великден, православния, мюсюлманския Байрам", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Други не скриха, че предпочитат да не се разтягат във времето. 

"Не разбирам мотивите на Радев да бави своя указ. След връщането на мандата няма нито морално, нито законово право да го бави", категоричен беше председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Втори април е разумната дата. Иначе след това отиваме много нататък във времето, което се отклонява съществено от българската конституционна конвенция. Никога не е удължавана толкова време работата на парламента", каза от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Пред депутатите Камелия Нейкова заяви, че е пусната поръчка към БНБ за хартия за машините. Опасенията на част от депутати са, че ако не бъдат доставени хартиите за машинното гласуване, вотът ще трябва да се проведе с хартиена бюлетина.

На редовното си заседание в сряда депутатите ще приемат седмичната си програма и ще стане ясно какво ще гласуват в последните си работни дни.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR