Не пестим от гориво: Въпреки високите цени потреблението не намалява

Първенец е дизелът, сочи изследване на Института за пазарна икономика

22.01.2023 | 23:25 Редактор: Вяра Димова
Не пестим от гориво: Въпреки високите цени потреблението не намалява

Скъпите горива не са довели до намаление на потреблението им в България, сочи изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Това се отнася и за трите основни типа моторни горива, използвани в страната - дизел, бензин и пропан-бутан.

Според данните първенец по потребление у нас е дизелът, защото през повечето месеци на 2022 г. той надхвърля два пъти общия обем продадени бензин и газ, като същото се отнася и за целия период между 2019 и 2022 г. Потреблението му варира между 170 и 220 млн. литра месечно.

Същевременно потреблението на газ и бензин е изключително близко, по 50-60 млн. литра месечно.

Според изследването единствено по време на ограничителните мерки в разгара на пандемията, когато в един момент дори преминаването от една област в друга беше забранено, е имало някакъв спад на потреблението на горива. Този спад обаче е бил значително по-слаб от очакваното, пиши "24 часа".

Любопитното е, че този спад изобщо на транспорта тогава доведе и до поевтиняване на средната цена на автомобилните горива тогава с 30-35 стотинки на литър.

Особено голямата несигурност на доставките и ръстът на цените им през 2022 г. обаче не е повлиял по никакъв начин на потреблението, което е останало непроменено и дори леко нараства през 2022 не само спрямо 2021 г., но и в сравнение с предкризисната 2019 г., сочат данните на ИПИ.

Снимка: БГНЕС