В България има възможност за изграждане на завод за производство на компоненти за електромобили

Очаква се инвестициите да надхвърлят 40 млн. евро, а броят на създадените нови работни места да достигне 800

21.01.2023 | 10:42 Редактор: Вяра Димова
В България има възможност за изграждане на завод за производство на компоненти за електромобили

Проучват се възможностите за изграждане на завод за производство и сглобяване на автомобилни компоненти за електрически превозни средства в България.

Очаква се инвестициите да надхвърлят 40 млн. евро, а броят на създадените нови работни места да достигне 800.

Проектът беше представен на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов от представители на ръководството на чуждестранна компания. На този етап вече са проведени срещи за проучване на възможните места за изграждане на завода.

"Българският автомобилен сектор е един от най-бързо развиващите се и компаниите планират нови разширения - всичко това е доказателство за конкурентоспособността на икономиката и опциите, които можем да предоставим", каза министър Стоянов.

Той добави, че фирмите в областта на електрониката, електротехниката, информационните технологии, химическата промишленост и др. отчитат добри резултати.

"България може да предложи висококвалифицирани кадри, но ние се интересуваме от привличането на инвеститори, които са готови да заплатят адекватно техния труд", продължава Никола Стоянов.  

Никола Стоянов представи индустриалните зони на България като сфера за инвестиции и плановете на Министерството на икономиката и индустрията за тяхното развитие. Той подчерта силните страни на България като място за инвестиции и обеща пълна административна подкрепа за решението за стартиране на новия проект в нашата страна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)