Нападението срещу българин в Охрид стигна до евроинституциите, подготвят се протести

Все още няма официална информация за разследването на последните атаки, плод на омраза срещу българското самосъзнание

20.01.2023 | 21:59 Редактор: Елеонора Танева

Уведомени са европейските партньори на България за случая с пребития Християн Пендиков в Охрид. В събота ще има протест пред Европейската комисия в София от 12 часа.

От Министерството на външните работи обявиха, че е връчена протестна нота на посланика на Северна Македония. Външният ни министър е разговарял с македонския си колега, който го е уверил, че ще има необходимото съдействие от страна на местните власти.

"Нотата беше с доста остър характер", посочи Милков.

Разговори са проведени и между премиерите на двете страни. Гълъб Донев е заявил пред македонския си колега,  че нападението е неприемливо и е поискал съдействие за транспортирането на 23-годишния мъж у нас. Първоначално е трябвало да лети военният самолет "Спартан", но заради технически проблем е изпратен правителственият. 

Президентът Румен Радев също остро осъди системните нарушения на правата на българите в страната: "Заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка". 

Последваха още коментари на поредния случай на насилие срещу хора с българско самосъзнание в РСМ. 

"Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана", заяви евродепутатът Андрей Ковачев.

Вътрешният служебен министър Иван Демерджиев също е влязъл в контакт с  македонският си колега. Все още няма и официална информация за разследването за последните атаки, включително стрелба с огнестрелно оръжие, срещу организацията "Цар Борис III".„

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.