София е половин България - 42,8% от икономиката е концентрирана в столицата

Подкрепа за бизнеса е възстановяването на туризма

19.01.2023 | 20:53 Редактор: Елеонора Танева
София е половин България - 42,8% от икономиката е концентрирана в столицата

София съставлява 42,8% от икономиката на България към 2020 година, сочат данни, част от икономическия профил на града, разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Анализаторите отчитат политическата нестабилност в страната през последните месеци и видимите икономически рискове, свързани с високата инфлация и очаквано забавяне на европейската икономика.

В анализа е посочено още, че столицата е центърът на инвестиционната дейност на България, привличайки 14,7 млрд. евро от 28,2 млрд. евро чужди инвестиции през 2021 г. Градът привлича повече чужди инвестиции във всеки един отрасъл, с изключение на индустрията и селското стопанство, сочат още икономистите.

В София е концентрирана и по-голямата част от износа - столицата допринася за 42 млрд. лева от общо 103 млрд. лева изнесени стоки и услуги през 2021 г. Водещо място заема търговията (17 млрд. лева) и информационните и комуникационните технологии (над 8 млрд. лева).

От ИПИ отчитат, базирайки се на данните на Националния статистически институт (НСИ), че доходите на човек от населението в София са 2,2 пъти над средните в страната.

Подкрепа за бизнеса в София оказва възстановяването на туристическите пътувания - столицата е основен привлекателен център за градски туризъм в България и региона. За първите 10 месеца на 2022 г. приходите от нощувки, включително и на чужденци, в столицата достигат 143 млн. лева, спрямо 167 млн. лева през 2019 г.

Четете повече по темата в investor.bg.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Jhdf
преди 1 година