България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велев, АИКБ: По-добре да не изпълняваме ПВУ, отколкото да си убием икономиката

В момента въглищните централи печелят добре и не са субсидирани, посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

13.01.2023 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Парламентът задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с Европейската комисия в частта "Енергетика". 

"Абсолютно правилно решение, има обществен консенсус по този въпрос. Много се промени обстановката спрямо времето, в което е договаряно това намерение. Обществеността научи постфактум, това намерение е много екстремно. Би следвало в годините след 2025 г. да произвеждаме от въглища 13,5 тераватчаса по-малко, отколкото сме произвели миналата година. Това са огромни пари, които ще предизвикат дефицити на финанси и енергия", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в "България сутрин". 

Той изтъкна, че в момента въглищните централи печелят добре и не са субсидирани. Ясно е, че има недостиг на енергия в ЕС и няма бързо да се справим с енергийната криза, затова трябва да се предоговорят срокове, категоричен е Велев.

По думите му трябва да предоговорим тези 40% към 2025 г. и да ги насрочим във времето - може да променим базовия период, да намалим процентите, да удължим срока.

"Всичко това непременно трябва да го направим. При ситуацията, която е днес, по-добре да не го изпълняваме този План и да не се вземат тези пари, отколкото да се вземат и да си убием икономиката", подчерта председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Велев отбеляза, че енергията от възобновяеми източници е много по-евтина, а във времето въглщниците централи ще отпаднат по чисто икономически причини. Целите не се променят, те ще се изпълнят в дългосрочен план, но трябва графикът да се промени, посочи гостът. 

Според него цената на енергийния микс ще се запази, а екстремните ситуации трябва да се регулират чрез компенсации и от надвзетите суми поради изкривения пазар.

"Инвестициите са много важни, тъй като в последните години се свиха още повече. ПВУ е много добра възможност за подкрепа на тези инвестиции. Взетото от НС решение, с което задължава МС да извърши определени действия, също ще допринесе", каза още Васил Велев.

Гледайте целия разговор във видеото.