Социалната комисия с важни решения за ТЕЛК експертизите

Хората с над 90% увреждания ще получават месечна финансова подкрепа в размер на 57 на сто от линията на бедност

18.01.2023 | 21:55 Редактор: Елеонора Танева
Социалната комисия с важни решения за ТЕЛК експертизите

Парламентарната социална комисия одобри на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, свързани с проблеми с Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Те бяха внесени от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители. 

Бяха одобрени на второ четене и допълнения в Кодекса за социално осигуряване, внесени от ДПС, според които наборната военна служба ще се признава за действителен стаж за пенсия. Те ще бъдат разисквани на второ четене в пленарната зала утре. 

Депутатите решиха, че регионалната здравна инспекция ще уведомява служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.  

Срокът за извършване на експертизата е три месеца от подаване на заявлението - декларация в Регионалната картотека на медицинската експертиза или три месеца от постъпване на жалбата в НЕЛК. Когато хората са подали заявление за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и от ТЕЛК не са установени вида и степента на увреждане, се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново, информира БНР. 

Депутатите решиха и хората с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане с чужда помощ, които имат пенсия за военна инвалидност или за гражданска инвалидност или наследствена пенсия, да получават месечна финансова подкрепа в размер на 57 на сто от линията на бедност.

Снимка: БГНЕС