Радев в обяснителен режим заради мандата и "Нексо", ДПС иска отговор от замесените партии

Според него скандалът не е повлиял на решението му

17.01.2023 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Ден след като връчи третия мандат за съставяне на кабинет, се наложи президентът Румен Радев отново да обясни мотивите за избора си. По думите му скандалът с "Нексо" не е повлиял на решението му. Радев обаче предупреди, че случилото се все пак е можело да има отражение върху работата на евентуален кабинет на "Демократична България".

Кой има по-голям шанс за съставяне на правителство е бил водещото при избора на третия мандатоносител, а не последният скандал, в който беше замесена "Демократична България".

"Той избухна, след като аз съм взел своето решение, но този казус има потенциала да влияе в ефективната работа едно бъдещо правителство с мандат на ДБ", заяви държавният глава.

От "Демократична България" обаче не са на същото мнение.

"Демократична България" имаше ясен план, който макар и трудно - можеше да бъде реализиран. От гледна точка на "Нексо" - въпреки усърдните отричания на множество страни, появи се удобно във важен момент за политическия календар", коментира Надежда Йорданова.

От "Продължаваме промяната" също поддържат тезата, че шансовете за кабинет щели да бъдат по-големи, ако "Демократична България" беше получила третия мандат. Те имат и свой прочит за скандала с "Нексо", в който беше замесена и тяхната партия.

"Това, което целят партиите на статуквото, е да кажат на хората: "Тези са като онези", но не, ние не сме като тях", категоричен бе Венко Сабрутев.

От ДПС смятат, че скандалът е сериозен и трябва да има проверки.

"По скандала с "Нексо" много хора дължат отговори - всички партии, които са получавали финансиране", поясни Станислав Анастасов от ДПС.

Въпреки че през последните дни упреци по казуса последваха и от първата политическа сила - ГЕРБ-СДС, те остават на позицията, че ДБ е желан партньор, а шансовете за кабинет с мандат на БСП са малки.

"Не толкова високи, колкото ако мандатът беше връчен на "Демократична България", каза Жечо Станков.

Най-малката партия - "Български възход", е готова за разговор, но ще държи на конкретни принципи. От ДПС също разчитат на диалогичност.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
крипто измамници
преди 1 година
Новата мафия! Уж са "демократи" и про-американци, но където съзрат далавера, там са! Нека сега ги съдят господарите! Не им стигнаха грантовете, сега и крипто-измами! Трябва да се установи и кои конкретно лица имат нещо общо с тази мафия! Сигнализирай за неуместен коментар