Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Скандалът с Nexo: България не е извършител, тя е по-скоро жертва

Коментар на Харалан Александров, социален антрополог

16.01.2023 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува социалният антрополог Харалан Александров с коментар за международния скандал NEXO, в който България се забърка.

"Така формулирано изглежда, че България е избрала да се забърка и го е направила. Истината е, че тя живее в нова ситуация. Разбира се има българи, които имат персонално участие и персонален принос за скандала и вероятно ще поемат персонална отговорност, но не мисля, че е редно да определяме България като извършител. Тя е по-скоро жертва на ситуацията и ще кажа защо. Ние живеем в ситуация, която не само аз наричам необуздана глобализация. Държа да отбележа, че отчитам всички добри страни на глобализацията – свободната търговия, обмена на идеи, на хора, възможността да се пътува, възможността да доживеем един ден мечтата на Кан за световен мир, което означава да доживеем до световно правителство, въпреки че в момента се отдалечаваме от тази мечта, но така или иначе всяка драматична промяна, каквато е стремителното глобализиране на света, има и тъмна страна и винаги има хора, които най-често първи се възползват от това, че възникват нови територии", казва Александров.

Той е категоричен, че в момента виртуалното пространство и в това, което не случайно се нарича криптовалути, тъй като то е скрито, са съвършеното място за разбойниците и пиратите. "Винаги те отиват първи. Същото се случва и с колонизацията от 16-ти, 17-ти, 18-ти век – винаги първи отиват конкистадорите, които извършват чудовищни зверства в Америките, след което короната изпраща чиновниците, които коригират. И ние в момента сме в този конфликт. Имаме огромно поле за международни измами по силата на това, че няма граници и те могат да се придвижват по тайнствен и абсолютно невидим начин, който пленява въображението на жертвите и същевременно ги прави много неподготвени да реагират, а имаме и националните институции, които се опитват да предприемат нещо, за да опазят гражданите. В случая, доколкото разбирам става дума за няколко щата, тъй като те са с определена степен на автономност, чиито прокурори са започнали такова разследване, което минава и през Европа, и на което реагира и България. Съвсем сигурно е, че автентичният утопичен пазар на криптовалути в момента е под много сериозен натиск по силата на разговор, който стана там. Има няколко случая на фатални злоупотреби от нова порода измамници. Това са млади, харизматични хора, които успяват да пленят фантазията", анализира социалният антрополог.

На въпрос, дали това не е поредната пирамида, Харалан Александров отговори категорично: "Да, но този път глобална. Успява да функционира гъвкаво из целия свят, като постоянно се мести. Използва това дълбоко несъответствие, че регулациите, които защитават гражданите и хората са национални, а пазарът е глобален и това, което се случва е, че всеки ловък мошеник може да се възползва и да злодейства на воля. Новото, което трябва да се каже е, че има българи, които ни спасиха".

Какви изводи можем да си направим от този скандал, за какво ни говори?

"Произведохме такава класа и това са глобалните играчи. Хора с прелестно излъчване, с много добри дипломи, завършили водещи университети, които предизвикват възторг и копнеж, защото ролята на финансиста и фигурата на големия играч на пазарите винаги е носела опиянение и очарование. Тя обещава фантастично забогатяване и е като алхимик, който ще превърне оловото в злато. В бизнеса най-често става обраното – взимат си златото и получаваш оловото", коментира социалният антрополог.

Целия разговор гледайте във видеото!