Росен Христов: Не предвиждаме да затваряме ТЕЦ-овете от 2025 година

"Ние продължаваме да работим съгласно решението на Народното събрание", заяви министърът на енергетиката

17.01.2023 | 15:25 Редактор: Искра Ангелова
Росен Христов: Не предвиждаме да затваряме ТЕЦ-овете от 2025 година

Не предвиждаме да затваряме ТЕЦ-овете от 2025 г. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти след кръглата маса на тема "Българската енергетика - Стратегия 2023-2053".

"Народното събрание взе решение да не изпълняваме този ангажимент. Ние продължаваме да работим съгласно решението на парламента, което ще означава загуба на някакви средства по Плана за възстановяване и устойчивост", подчерта още министърът, цитиран от "Фокус".

Той коментира и темата с развитието на ядрената енергетика и идеята за 2 нови блока в "Козлодуй" и в "Белене", като посочи, че анализите показват позитивен икономически ефект.

"Имайте предвид, че като говорим за ядрена енергетика и вече решихме, че ще развиваме такава, влизаме в детайлно проучване за всеки един проект. Стойността зависи какво правим със съществуващото оборудване. Това е вече следващата стъпка. Ние умишлено не насочвахме ресурси към такова детайлно разработване, тъй като искаме да видим дали България се обединява около развитието в ядрената енергетика. В момента, в който решим, че развиваме ядрена енергетика и гоним максимално възможните четири блока, ние оттук нататък започваме с меморандуми и детайлни предпроектни проучвания", обобщи Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR