Шишков след проверката на "ремонта на ремонта": Има участъци в недобро състояние

Малко над 40 минути отне на МРРБ да направи пробите за качеството на ул. "Граф Игнатиев"

14.01.2023 | 13:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна проверки на ремонтите в центъра на София. Късно снощи бяха взети проби от две кръстовища на улица "Граф Игнатиев", а след среднощната проверка последва и такава на светло - този път на "жълтите павета" около Народното събрание. 

Малко над 40 минути отне на Регионалното министерство да направи пробите за качеството на ремонта на улица "Граф Игнатиев". Той беше извършен през 2019 г. и стана известен с това, че след края му на практика се наложи да бъде направен "ремонт на ремонта". 

"Този ремонт завърши преди две години, а към този момент, преди около месец, са поискани парите да бъдат изплатени, които са европейски пари по оперативна програма "Региони в растеж". В момента ще направим проверка, като вземем ядки, като включително проверяваме и документацията", заяви арх. Иван Шишков.

Среднощната проверка беше извършена със специализирана техника. А лабораторните проби, взети от настилката, ще бъдат изпратени за обработване в Научноизследователския строителен институт. 

"От тази вечер ние започваме нашата работа и в срок от 25 дни трябва да предадем резултатите, като основната задача по договора, който ни е възложен от министерството, е да покажем качеството на ремонтните дейности, съобразено с инвестиционния проект", обясни Шиков.

Оказва се, че въпреки ремонта преди година на едно от местата цилиндричните проби се разпадаха с изваждането им от настилката.

"В момента на няколко места и към днешна дата има участъци, които очевидно не са в добро състояние и ми се струва, че трябва да направя проверка, но дори и да се окаже, че има проблем, той ще помогне и на Столичната община, за да може да бъде отстранен и всички да са спокойни за този обект", коментира Шишков.

А след проверката на улица "Граф Игнатиев" последва и още една - на "жълтите павета" в района на Народното събрание. Този път тя беше направена по светло.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: МРРБ