Назначават още хора, които да поддържат оградата с Турция

МВР готви комплекс от мерки за справяне с нелегалната миграцията

13.01.2023 | 21:51 Редактор: Вяра Димова

Оградата на българо-турската граница непрекъснато се поправя. Това увериха българските власти при поредната инспекция на съоръжението. Сигналите за дупки в оградата обаче са ежедневие. От МВР обещаха да увеличат служителите, които ремонтират съоръжението.

До момента 21 души поддържат оградата с Турция, предстои да бъдат назначени още, които да кърпят съоръжението по границата. 

"Това не са полицейски служители, това са монтьори, които от тази година са назначени в Елхово, към момента те са 21, предстои назначаването на още 39 и те се занимават с това", заяви директорът на ГД "Гранична полиция" гл. Комисар Росица Димитрова.

60 секунди, толкова е необходимо, за да бъде преодоляна оградата, за която бяха отделени над 200 млн. лева. 

"В по-голямата си част то е единно, което позволява неговото бързо преодоляване, било със стълби, дървета, подкопаване, рязане", посочи главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

След като оградата не може да спре бежанския поток, МВР готви комплекс от мерки за справяне с нелегалната миграцията. 

"Както живо присъствие на служители, така и набор от техника", допълни гл. комисар Петър Тодоров. 

164 хиляди опита е имало за незаконно преминаване на границата само през миналата година. 

"Техниката и оградата не пазят границата, границата я пазят моите колеги от ГД "Гранична полиция", коментира  гл. комисар Димитрова.

Доброто дипломатическо партньорство с Турция намалява миграционния натиск, отбеляза вицепремиерът Иван Демерджиев след, среща с членове на Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент.

И двете страни са на мнение, че ЕС трябва да се включи по-активно в охраната на границите. 

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 0
безумна корупция
преди 1 година
"Назначават още хора, които да поддържат оградата..."- ще стоят до нея и ще я крепят?! Сигнализирай за неуместен коментар