Връзките на партиите с "Нексо": Замесиха имената на бивши и настоящи депутати

Бивш депутат от "Продължаваме промяната" е бил служител в "Нексо"

13.01.2023 | 18:49 Редактор: Вяра Димова

Четирима души са обвиняеми по аферата "Нексо". От прокуратурата дадоха нови подробности около мащабното разследвани за финансови измами и пране на пари. Заради по-бавна реакция и и предявяване на обвиненията от страна на прокуратурата на полето на политиката се появиха конспирации. От ГЕРБ обявиха, че ще разследват дали "Нексо" не е финансирала "Продължаваме промяната". Бяха замесени имената на бивши и настоящи депутати.

В защитна позиция изпадна настоящият депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, след като стана ясно, че е бил съдружник на един от основателите на "Нексо" - Антоний Тренчев, бивш народен представител от Реформаторския блок. От ГЕРБ видяха в това повод за проверка дали "Продължаваме промяната" е финансирана от криптокомпанията. 

"Добре е да се провери дали има финансиране на "Продължаваме промяната" от лица, свързани с "Нексо", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Тома Биков.

Биков говори и за Ананиев, а самият той обяви, че в момента не е в съдружие с Тренчев. Отрече каквото и да е финансиране от компанията за партията му сега.

"Относно Антони Тренчев - били сме заедно народни представители ли 43-ото НС, познавам го оттам. ГЕРБ явно са новия разследващ орган на прокуратурата", каза Ананиев.

Вчера от Facebook профила си лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува видео, в което обвинява Настимир Ананиев, че има общи фирми с Антони Тренчев. 

Бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Ракшиев, който се оказа бивш служител в "Нексо", обясни в публикация във Facebook, че е работил за компанията "Нексо", но никога не е бил управител на дружеството и никога не е заемал ръководни длъжности в него.

"Като служител на "Нексо" аз съм бил на длъжност "специалист продажби", с трудов договор. Бях един от 600-те служители на компанията в България. Прекратихме отношения през ноември месец 2021 г. Моята работа в "Нексо" беше свързана с изграждане на екип от търговци, обучение и подбор на кадри, както и управление на подопечния ми екип", заяви Ракшиев.

Междувременно се появи информация, че служители на криптобанката са финансирали "Демократична България". Това показват отчетите на коалицията за даренията. От документите, подадени към Сметната палата, става ясно, че общата дарена сума от служители на "Нексо" към ДБ е на стойност 100 000 лв. Коментар дойде и от президентството. 

"Нека оставим другите институции да видят дали има други връзки. Ние няма да паднем лесна жертва на тези внушения. Нека да кажат кой какво е вършил", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

От прокуратурата пък посочиха, че бившият финансов министър е провел среща между български банки и "Нексо", на която е поискал да се обмисли през системата БОРИКА да се плаща с криптовалути. От държавното обвинение не казаха конкретно името на министъра, но уточниха, че е станало преди половин година - тогава поста се заемаше от Асен Василев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)