Повдигнаха обвинения на четирима души по случая "Нексо", двама се издирват

Задържаните са пуснати под гаранция в размер на 1 млн. лв.

13.01.2023 | 16:15 Редактор: Петя Кръстева

След акцията на МВР и прокуратурата срещу компанията за търговия с криптовалута "Нексо" са повдигнати са обвинения на четирима души. Всичките са българи и имат забрана да напускат страната. Двама  от тях все още се издирват, а на останалите е наложена парична гаранция в размер на 1 млн. лв.

"На всички обвиняеми е наложена забрана да напускат страната. Двама от тях са в България, като те са на свобода срещу парична гаранция. За другите двама се предполага, че не са в страната, но според граничните масиви не са напускали границите на България", поясни зам. главният прокурор Борислав Сарафов. На четиримата обвиняеми са назначени данъчни ревизии

Обвинението е за участие в организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз. Това съобщиха от прокуратурата, но не уточниха имена. Групата е започнала дейността си в началото на 2018 г. и я е развивала на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови.

"Има данни, че лицата разполагат със сериозни финансови възможности - има имоти в Дубай, на Бахамите и Карибите, притежават и акции", поясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева, като допълни, че при един от обиските са открити и 35 скъпи картини, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия

Вчера МВР, прокуратура и агенти на контраразузнаването извършиха обиск на 17 адреса на криптокомпанията в столицата. Криптобанката o е свързана с бившия депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев и съдружника му Коста Кънчев .

Светослав Василев от отдел "Киберсигурност" към НСлС обобщи, че при трансакциите са се отличили смущаващи неща, Едно от тях е установено от израелските тайни служби, които засекли човек от терористична организация да прави преводи през платформата. Лицето е част от палестинска терористична група.

До момента са разпитани над 20 свидетели, някои от тях са изразили опасения за своята сигурност и ще бъдат включени в програмата за защита. 

"Нексо" категорично отхвърля обвиненията, а на политическата сцена започнаха и конспирации - от ГЕРБ обявиха, че ще разследват дали компанията не е финансирала "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR