Компанията "Нексо": Ще съдим България, сметката ще я платят гражданите

От ГЕРБ обявиха, че проверяват дали криптобанката е финансирала "Продължаваме промяната"

13.01.2023 | 13:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

Компанията "Нексо" все още не е получила обвинителния акт за проведената вчера акция на МВР и прокуратурата. Дружеството се проверя за пране на пари, данъчни престъпления, организирана престъпна група, компютърни престъпления и банкова дейност без лиценз.

Криптокомпанията се закани да съди България. А разследването провокира и взаимни обвинения между политици: от ГЕРБ обявиха, че проверяват дали криптобанката е финансирала "Продължаваме промяната".

"Добре е да се провери дали има финансиране на "Продължаваме промяната" от лица, свързани с "Нексо". Това лесно се проверява", заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС, след като посочи, че Настимир Ананиев е съдружник на един от основателите на "Нексо".

Анансиев обяви, че ще съди всеки, който замеси името му в лъжи, и коментира, че "Нексо" не е финансирала никаква кампания или дейност на "Продължаваме промяната". За Антони Тренчев той обясни, че го познава от 43-ото Народно събрание, както го познавали и Даниел Митов, Тома Биков и Петър Николов, настоящи депутати от групата на ГЕРБ-СДС.

"Имали сме намерение за дейност и съвместни проекти, които, за съжаление, не се осъществиха. В момента не съм в съдружие нито с Антони Тренчев, нито съм в управителни органи на каквито и да е дружества", обясни Ананиев за връзката си с Тренчев.

По-рано днес в становище до медиите от "Нексо" обявиха, че компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от "Нексо", ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление, ще са за сметката на българския данъкоплатец.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR