Darknet-ът се крепи на криптовалутите, расте броят на многомилионните измами

"Нексо" няма операции в България, но е разследвана от нашата прокуратура", каза експертът Спас Иванов

13.01.2023 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Защо търговията с криптовалути често се свързва с криминалния свят, въпреки че сама по себе си не е незаконна?

Няколко години след скандала с OneCoin, София влиза в полезрението на нова световна схема. Докато Ружа Игнатова е обвинена за кражбата на над 4 милиарда долара, само за последните 5 години през "Нексо" са минали над 94 милиарда долара.

Според експертите измамите с криптовалути нарастват, защото те много трудно могат да бъдат проследявани, тъй като те не са регулирани като банките.

"Бидейки нерегулирана дейност, това означава, че в много държави местните органи могат да тълкуват търговията с криптовалути по различен начин. В случая "Нексо", която на практика няма операции в България, всъщност е разследвана от нашата прокуратура за действия, извършени в чужбина", каза IT експертът Спас Иванов.

Именно тази липса на регулация е причината търговията с криптовалути да е главна разменна монета в престъпния свят.

"Целият Darknet, целият cybercrime, цялата общност на киберпрестъпления се крепи на това, че тя оперира с криптовалути. Ако оперираше с физически пари, отдавна щяха да бъдат хванати и затворени. Търговията с наркотици, нелегалната търговия с оръжия, проституция и т.н. - повечето от тези трансакции минават с криптовалути някъде по света", подчерта Иванов.

А междувременно киберпрестъпленията са изключително лесни за извършване и носят колосални печалби.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR