На жълтите павета протестират, докато в НС се карат за въглищните централи санирането

Дебатът в пленарната зала пак прерасна в обвинения

12.01.2023 | 19:16 Редактор: Ирена Бакърджиева

Депутатите задължиха правителството да предоговори с Брюксел Плана за възстановяване и развитие в частта "Енергетика". Причината е запазването на въглищните централи у нас. Дебатът в пленарната зала беше съпроводен от протест на синдикатите.

На фона на протест започнаха дебатите за промените в Плана за възстановяване и развитие в частта, свързана със запазване на въглищните централи. 

"Надявам се накрая България да има единна позиция пред Брюксел", каза протестиращият Любомир Костов.

А в пленарната зала дебатът по темата започна с привидно добър тон. 

"Сметнахме за крайно необходимо да намерим този общ консенсус, да си запазим въглищните мощности, които в момента обезпечават огромна част от електроенергията в България", заяви Искра Михайлова.

"По отношение на защитата на Маришкия басейн и въглищните централи винаги е имало единодушие", посочи Делян Добрев.

"Радвам се на тона, в който днешната дискусия протича, но се и радвам, че имаме общи приоритети. За да стане работещо, а не само вътрешнополитическо важно, трябва да направим работни групи. Продължих не само с гръцките, но и с румънските партньори да влизам в дискусии и всички казаха: "да, готови сме да седнем на масата заедно", отбеляза Кирил Петков.

Въпреки първоначалната политическа посока дебатът прерасна в пореден скандал.

"Една молба - дипломацията изисква тишина и спокойствие, но превръщането на всичко в пиар на практика компрометира абсолютно всички дипломатически усилия", коментира Станислав Анастасов.

До напрежение се стигна и след като от партията на Кирил Петков не подкрепиха програмите за саниране.

"Аз разчитах на колективния разум по отношение на цялото решение, разчитах, че партията на "Промяната" е станала партия на покаянието", изтъкна Десислава Атанасова.

"Не бихме се съгласили в момента да подкрепяме схеми за саниране, фокусирали сме се само за запазване на работните места в Мариците", отвърна Кирил Петков.

"Г-н, Ананиев, спрете да провокирате от страна на ГЕРБ реплики към вас", заяви Цончо Ганев.

В крайна сметка общият текст беше приет единодушно. Така служебният кабинет е задължен да договаря промени в ПВУ в частта "Енергетика".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR