Родилките в "Шейново" ще отговарят дали взимат вкъщи своите бебета, трима са наказаните

Съдебната процедура за връщането на децата при биологичните им родители е дълга

10.01.2023 | 17:50 Редактор: Искра Ангелова

След скандалния случай с двете разменени бебета в Шейново - въвеждат нови правила при изписването на новородени. По двама души от персонала ще проверяват номерата на гривните на бебетата и майките, след което ще се подписват. Директорът на лечебното заведение потвърди, че трима души от персонала са с дисциплинарни наказания. Самият той обаче, няма да подава оставка.

Дисциплинарните наказания са наложени на началника на неонатологичното отделение, старшата акушерка и дежурния лекар, изписал бебетата от болница "Шейново". Те са били санкционирани от ръководството на лечебното заведение още преди да излезе доклада на медицинския одит.

А много от заключенията в него са съвпаднали с тези от вътрешната проверка на Шейново.

"На базата на нашата вътрешна проверка още в петък наложих дисциплинарни наказания на трима. Старшата акушерка е освободена от поста си и е понижена в длъжност", каза директорът на АГ болницата д-р Румен Велев.

Заради случая с разменените бебета в "Шейново" са прегледани всички протоколи за периода от раждането на бебето до изписването. Предприети са и мерки за засилване на контрола.

"Започнахме да преработваме стандартите не защото имаме пропуски, а за да изградим по-ясни и точни взаимовръзки, за да няма никаква възможност за пропуск и каквато и да била грешка", допълни д-р Велев.

Междувременно, вече два ДНК теста потвърждават, че двете деца не се отглеждани от биологичните си родители. Но за да се стигне до това всяко дете да отиде при истинското си семейство, ще отнеме доста време, тъй като в момента бебетата са с актове за раждане, в които не фигурират имената на биологичните им родители.

"Не си представяйте, че съдебната процедура е просто да се съберат двете семейства, да постигнат съгласие и чисто формално да си разменят децата, преди всичко трябва да се случи съдебната процедура, да се оформят документите. В случая ние имаме актове за раждане на две деца с различни от биологичните им майки, вписани в техните актове, което означава, че според семейния кодекс първо трябва да оспорим този произход от майката, трябва да се заведе съдебно производство веднъж за това, след това трябва да се коригират партньорите, бащите на тези деца. Тази процедура отнема време. Дали държавата ще прескочи закона - не знам, но ако го направи, означава, че не си спазва законите", подчерта адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.