Предлагат чуждестранните шофьори, нарушили закона у нас, да получат санкция на момента

"Това ще дисциплинира чуждите водачи", каза кметът на Русе

09.01.2023 | 14:41 Редактор: Искра Ангелова
Предлагат чуждестранните шофьори, нарушили закона у нас, да получат санкция на момента

От общо издадените 4200 електронни фиша за нарушения на Закона за движение по пътищата на чуждестранни водачи на територията на Русенска област едва 63 са платени. Това стана ясно по време на среща, на която се обсъди промяна в закона в санкционната му част.

Промяна в закона, която да позволява на българските полицаи да налагат санкции на чуждестранни водачи и това да има дисциплиниращ ефект, предложиха на среща местните властите и народните представители от русенския регион.

По данни на директора на полицията от 4200 издадени електронни фиша едва един процент от тях са платени и то заради добрата воля на шофьорите. Според българския закон има изискване за превод на разбираем за шофьора език, а наказателните постановления влизат в сила след обжалване, решение на съда или най-малко 14 дни от съставянето им.

"Необходимо ни е законодателство, което да даде възможност на нашите полицаи да бъдат мигновени. На момента се налага санкция и това ще дисциплинира чуждите водачи. Нарушенията от чуждите водачи в момента възприемам като обида изобщо за държавата", коментира кметът на Русе Пенчо Милков, който беше инициатор на срещата, цитиран от БНР.

А депутатът от БСП Иван Иванов обясни, че колкото и кракът да е животът на този парламент, има възможност за реакция.

"Имаме практика да се внася от народни представители от всички парламентарни групи. Ако това се случи, означава, че наистина ще бъде дадена зелена светлина на този законопроект. Няколко такива законопроекта от различни парламентарни групи внесени, съответно вече приключиха на второ четене", допълни Иванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR