Нова мащабна акция на КАТ: Цивилни патрули дебнат за джигити и нарушители на пътя

Полицаи ще извършват контрол и ще следят за агресивни водачи

19.08.2022 | 18:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Нова мащабна полицейска акция на КАТ. Цивилни патрули влизат в трафика, за да следят за нарушители.

На територията на цялата страна полицейски екипи ще извършват контрол и ще следят за агресивни водачи, предприемащи рискови маневри. Специфичното е, че полицейски автомобили се включват в потока от коли. Днес са излезли 46 екипа.

"Идеята е полицейски автомобили да се движат в потока от автомобили, като при установяване на водачи, нарушаващи Закона за движение по пътищата, спрямо същите да бъдат приемани административни мерки на място, като бъдат извеждани от основния трафик. Не всички автомобили ще бъдат обозначени, ще има и цивилни, но повечето от тях ще бъдат обозначени. Водачите ще бъдат санкционирани на място, когато автомобилите са обозначени, а когато са цивилни, те ще заснемат нарушителите и ще подават сигналите към съответната Областна дирекция на МВР", заяви началникът на "Пътен контрол" при ГДНП гл. инспектор Атанас Драгов.

Асен споделя, че напълно подкрепя акцията. И ако преди си е позволявал да допуска известни нарушения, сега стриктно спазва правилата.

"Всеки ден по телевизията гледаме какво се случва, едно малко невнимание и рискуваш живота си, всичко. Одобрявам това нещо, което се прави, тези със скъпите коли - джигити, малко да се обуздаят, защото карат като ненормални. Трябва да ги проверяват за алкохол, наркотици", смята Асен.

"Не би предотвратило нарушения, но мисля, че е добра инициатива. Ако успеят да хванат някого, би било добре, понеже има много, много нарушители по пътищата", каза Симеон.

Ще се следи основно за агресивни водачи, предприемащи неправилни маневри и шофиране в аварийна лента. В същото време продължават засилените проверки за водачи, шофиращи след употреба на алкохол, наркотици, както и за неправоспособни шофьори.

Най-засилени ще са проверките по автомагистрала "Тракия" посока морето, както и по пътя за Гърция. от София на всеки час ще тръгва обозначена с надписа на МВР или цивилна кола посока Бургас, която ще следи за нарушители по пътя.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК