Великотърновец със спомен от Пеле, получил юбилеен плик с негов автограф през 1969 г.

Никога не е мислил да продава на аукцион подписа на Краля на футбола

08.01.2023 | 13:46 Редактор: Петя Кръстева

Великотърновец притежава уникална реликва – спомен от краля на футбола Пеле. Иван Панайотов пази повече от половин век юбилеен плик с марка на Пеле и оригиналния му автограф върху него. Колекционерът твърди, че предметът е единствен по рода си в България.

Иван Панайотов е запален филателист близо 60 години. Покрай хобито си поддържа приятелства със свои колеги от цял свят. През 1969 г. колекционер от Бразилия го изненадва приятно, като му изпраща юбилеен плик с марка, посветени на 1000-ия гол на Пеле и оригинален негов автограф. 

"Аз съм филателист и навремето имах много кореспонденти , между тях беше един бразилец, който се казваше Жозе. Разменяхме марки и един ден той ми прати марки и този плик, подписан от Пеле, а в писмото ми описа историята. Отборът на Сантос играл в неговия град Манаос, и той успял след голяма трудност да стигне до краля на футбола и го помолил да му даде два автографа- за него и за приятел от България. Пеле тогава беше на върха, беше идол и всички говореха за него и за мен беше голяма радост", спомня си колекционерът.

Великотърновецът притежава автографи и от други звезди на световния футбол. Получава ги в София през 1967 година, когато България побеждава с 1-0 отбора на Португалия по време на Европейските квалификации. 

"След тренировка в залата влязоха състезателите на Португалия , сред тях беше световноизвестните футболисти Еузебио, Симоес, Торес, Карвильо. Нямаше на какво да вземем автографи и те на топки за пинг-понг ни се разписаха", разказва Иван.

Той признава, че никога не е мислил да продава на аукцион подписа на Краля на футбола. Не крие, че вече има интерес от хора, които искат да видят уникалния автограф.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.