Възродени традиции в Боснек, вече не изминават километри за богоявленския кръст

Кръста извади 19-годишният Александър

06.01.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

За да съживят българските традиции, в пернишкото село Боснек за първи път организират празник за отбелязването на Богоявление. Малки и големи скочиха във водоема в селото за кръста, под звуците на гайди.

С кръшно хоро под звуците на гайди започна празника Богоявление в пернишкото село Боснек. Местните хора съживяват българските традиции, които по думите им бавно, но сигурно се забравят.

"Почти никъде това го няма, освен в Калофер. Навсякъде трябва да се прави, самата традиции, народна музика, гайди", каза гайдарят Росен Иванов

Росен е от хората, които поддържат жив българския дух и се радва, че успява да запали искрата за съхранение на традициите и у най-малките. АТМ

"Най-вече искаме да възстановим българското защото в годините всичко беше забравено, вижте колко млади хора има. Пълни ми се душата за това, че вече идват млади хора, помагат за празника, това беше тяхна инициатива", сподели кметът на село Боснек Йордан Янев.

Росен признава, че е горд, когато носи носията си.

"Горд, стъпвам тежко на българската земя, даже не я усещам. Носете българското хоро", посъветва Росен.

Както традицията повелява на Богоявление, свещеник хвърли кръста в студените води в центъра на селото, а най-смелите мъже скочиха да го спасят. Кръстът попадна в ръцете на 19-годишния Александър.

"Пожелавам си здраве, късмет и благополучие за мен и за близките ми, семейството, за всички които сме се събрали", каза Александър.

Веднага след това Александър даде кръста на 7-годишния Йордан.

Здраве и опазване на българските традиции си пожелаха не само имениците, но и всички, които пресъздадоха емоцията на Йордановден в Боснек. 

Вижте повече в репортажа.