Столичани критикуват новите правила в градския транспорт, ЦГМ: Това е въпрос на навик

Пътниците все още не са запознати с промените

04.01.2023 | 19:09 Редактор: Ирена Бакърджиева

Новите правила за пътуване в столичния градски транспорт отнесоха сериозни критики. Голяма част от пътниците все още не са запознати с тях, а задължителното валидиране предизвика недоволство.

"Половин час се занимавам тука за един билет, не могло това, не могло онова, взимам си такси и си отивам", ядосана е Снежана Зарева.

В крайна сметка и с малко помощ Снежана успява да си купи от новите електронни билети. Рядко пътува и Станислав, който също имаше проблем с новите превозни документи. Той избра да си купи еднодневна карта и плати 4,80 лв.

От началото на годината на касите на ЦГМ вече не се продават хартиени билети от 1,60 лв. Предлагат се електронни билети за време, които се зареждат в карти от вида 30+ и 60+.

"Билетът 30+ не ви ограничава да слизате в рамките на 30 мин. Дори на 29-тата мин. Ако има валидация, вие може да продължите до края на пътуването си", коментира изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

При всяко качване, трябва да се валидира картата. Това изискване обаче среща недоволство сред пътниците.

"Сега ме затруднява това, че като се кача, искам да седна, защото вече съм на възраст, пък трябва първо да се валидирам. Това ми е проблемът", сподели жителка на София.

Има и недоволни от опашките, които се образуват пред валидаторите в пиковите часове.

"Има валидатор до всяка врата, а процесът отнема секунда. Въпрос на навик, защото така се пътува навсякъде по света", обясни Димитър Дилчев.

Валидирането e застраховка, защото при инцидент показва, че сме пътували в конкретното превозно средство. Глобата, ако не валидираме картата си, е 3 лв. При неработещи устройства няма да се налагат глоби. Има и гратисен период, докато пътниците свикнат с новите правила.

"Аз съм поискала да се даде гратисен период за хората, да се напомня да се валидира известно време, докато всички хора свикнат, да не се налагат санкции", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Сериозно недоволство среща решението на Столичния общински съвет да премахне месечните абонаментни карти за една линия на градския транспорт. В сайта Петиция.com вече е отворена подписка ЦГМ да възобнови продажбата на картите.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR