Без Дунавско хоро в новогодишната нощ във Велико Търново

Причината са неплатени авторски права

31.12.2022 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

С концерти на открито ще посрещнат новата година и други градове в страната. По традиция в полунощ празнуващите се хващат на Дунавско хоро. Във Велико Търново обаче то няма да звучи тази година. Причината - неплатени авторски права.

В старата столица посрещането на Новата година започна още от обяд, за да могат в празнуването да се включат и малки и големи.

Тази година традиционното хоро ще бъде заместено с песента "Търновска царица", която е в същия ритъм. 

"Аз като собственик на две зали за танци имам сключен договор с Мюзикаутор и Профон, това на мен ми струва на година 1000 лв. и в моята зала ще звучи Дунавско хоро", каза хореографът Николай Корчев.

"Ние "Търновска царица" я пускаме постоянно, може би защото е търновско хоро", посочи Калин Василев.

Освен да празнуват, участниците в хорото, можеха и да участват в благотворителни каузи.

"Тази година се събират средства за нови носии на клуб "Плетеница", за лечението на малката Ани, която страда от детска церебрална парализа и хранителни продукти за приюта в Горна Оряховица", коментира Корчев.

"Според мен това е протегнатата ръка, без значение дали е за болно момиче или за народни носии, важното е човек да протегне ръка. Новата година започва с бодра крачка, позитивно, хванати за ръце и всички сме равни", посочи Василев.

Танцьорите казват, че каквито спорове да имали през годината, на Нова година всички се хващат заедно на хорото и отпускат душата и сърцето си.

Вижте повече в репортажа.


1
5 rate up comment rate down comment 0
Нягол
преди 1 година
Догодина и без химна, че и той е авторски. За2025 Връщаме ШУМИ МАРИЦА.Въпрос към Армутлиева колко пари е получил автора Дико От1937 до1944 за творбата си Сигнализирай за неуместен коментар