Светът посреща новата година: В Австралия и Нова Зеландия 2023 г. вече дойде

Тихоокеанската островна държава Кирибати я посрещна в 12 часа по обяд българско време

31.12.2022 | 18:35 Редактор: Вяра Димова

Светът посреща новата година. 2023 вече дойде в Австралия и Нова Зеландия, а първи я отпразнуваха жителите на някои острови в Тихия океан.

Тихоокеанската островна държава Кирибати беше първата, която я посрещна -  в 12 часа по обяд българско време. 

Час по-късно Оукланд в Нова Зеландия стана един от първите големи градове, които отпразнуваха новата година със зашеметяващо светлинно шоу и фойерверки над "Оукланд Харбър Бридж" и "Скай Тауър". Новата година бе посрещната с петминутни фойерверки, които започнаха в полунощ. Страната беше принудена да отмени много от празненствата си миналата година поради строгите си ограничения за Ковид-19. 

Малко след това и Австралия влезе в новата година. Грандиозно представление на пристанището на Сидни отново впечатли два часа след Нова Зеландия. Последваха Хонконг и дори части на Русия.

Градове като Лондон и Ню Йорк тази година ще са дом на много празнуващи, тъй като ограниченията за Ковид отпадат. Часовите зони в света са 38 - което значи, че точно 38 пъти по света ще си кажем "Честита Нова Година". 

Малките отдалечени острови на Съединените щати пък ще са последни в отброяването на последните часове и минути на 2022. Островите Бейкър и Хауланд, които са необитаеми, ще навлязат в Новата година чак в неделя в 14 часа българско време.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС