Българинът държи на пиротехниката за Нова година, пиратките остават на заден план

Столичната община ще налага глоби

29.12.2022 | 18:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

От 500 до 2000 лв. е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в столицата. Дима Савова над 20 години има магазин за пиротехнически средства. Oбяснява, че зарежда основно втора и трета категория, защото са любителски фойерверки, които не са сред най-опасните.

Въпреки новата забрана, дни преди празника в магазина ѝ продължава да има голямо търсене. 

"Ето този бенгалски огън е втора категория и през останалата част на годината според наредбата на Столичната община също трябва да има разрешение, което не е много адекватно. Наблюденията са ни, че интересът към любителската пиротехника не е спаднал, но има едно изместване от пиратките, които имат само ефект звук", коментира Дима.

Наредбата на Столичната община се отнася за пиратки, фойерверки, както и всякакви пиротехнически средства от категория ниско и средно шумни и опасни. Те могат да се използват само на 31 декември и до 2:00 ч. на 1 януари.

"В цял свят и цяла Европа е така. Няма друга столица освен София, в която да може безразборно да се използва пиротехника. Това не е прищявка на общината", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

Според новия регламент трябва да се подаде и заявление в районната администрация десет дни преди събитието. В него изрично се посочва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. 

"Не е лошо, защото може би хората празнуват по някакъв начин, но от друга страна може да бъде опасно", смята столичанин.

От фондациите за защита на животните призовават да не се използват пиратки и пиротехника през нощта на новата година, тъй като те стресират и дори убиват бездомните животни.

А новогодишният концерт "Сцена под звездите" ще се проведе на площад "Княз Александър Първи". Още отсега заради сцената движението се осъществява в едната лента в посока Софийския университет. От 3 часа тази нощ до 22 часа на 2 януари се забранява паркирането на площада, като това важи и за всички улици, които се намират около Народния театър. Посрещането на Нова година на площада ще бъде без пиротехника.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС