До 2000 лв. глоба за пиратки и фойерверки в София - ето при какви условия

"В цял свят и цяла Европа е така", категоричен бе Георги Георгиев от СОС

29.12.2022 | 13:43 Редактор: Петя Кръстева

От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в столицата. За юридическите тя варира от 3 000 до 10 000 лв. Пиратки, фойерверки, както и всякакви пиротехнически средства от категория ниско и средно шумни и опасни, могат да се използват само на 31 декември и до 2:00 ч. на 1 януари. 

Според новия регламент трябва да се подаде и заявление в районната администрация десет дни преди събитието. В него изрично се посочва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва.

"В цял свят и цяла Европа е така. Няма друга столица освен София, в която да може безразборно да се използва пиротехника. Това не е прищявка на общината", заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

Безконтролното използване на фойерверки се отразява негативно на малките деца, хората с увреждания и животните, заради силния шум от гърмежите. Те замърсяват въздуха и могат да причинят редица материални щети.

"Отново апелирам да посрещнем празниците с любов, а не с гърмежи. Затова и празничният новогодишен концерт, организиран от Столичната община, ще премине без фойерверки, а със светлинно шоу", коментира Георгиев, според когото с убеждаване можем да станем истински толерантни и добри.