В дроновете е надеждата да бъде открит изчезналият мъж в Пирин

Спасител: Много е заледено горе, улеите са с лед и камъни

29.12.2022 | 13:31 Редактор: Ирена Бакърджиева

Дронове се използват в издирването на изгубилия се в Пирин турист. Акцията продължава трети ден. Днес ще се обхождат два маршрута и ще се претърсят и улеите под връх Вихрен. Спасителните кучета няма как да се включат заради изключително опасния терен, който е изцяло заледен.

"Времето е подходящо, много хубаво, тихичко. Студено е, но ще се огледа пак вчерашния район по-детайлно, тъй като вчера времето не ни разреши да го огледаме", заяви дежурният в ПСС Методи Баненски.

Вчера издирването беше преустановено заради лошото време. Спасители от Банско и Сандански претърсиха района под връх Вихрен, но без резултат.

"Районът е много голям и ако дронът ни помогне, ще стане по-бързо. Иначе улеите са много опасни. Един по един, ако вземем да ги търсим, това ще ни отнеме много време и рискове за нас. Има тук-там навято, но снегът е много малко", добави Баненски.

Последният, който е разговарял с изчезналия мъж, е негова близка приятелка. На нея казал, че му остават 10 минути, докато изкачи Вихрен. Впоследствие обаче той спира да отговаря на телефона си. Издирваният мъж е опитен планинар и е познавал добре района.

"Трябва да се има едно наум, когато тръгнеш в планината, колкото и да си опитен. Много е заледено горе. Улеите са с лед и камъни. Това означава, че едно подхлъзване или едно падане ще бъде интересно", каза още Баненски.