Вятър, мъгла и снеговалеж в Пирин - издирването на 69-годишния турист е затруднено, търсят го по светло

Спасителите все още имат надежда

28.12.2022 | 18:42 Редактор: Вяра Димова

69-годишният турист, който изчезна в Пирин планина, продължава да е в неизвестност. Тежка акция на спасителите днес не доведе до резултата, а утре операцията ще бъде подновена. В нея ще бъдат включени и дронове в опит изчезналият мъж да бъде открит.

Около 6 часа тази сутрин към Пирин поеха спасители, както от Банско, така и Сандански. 

"Към момента няма следи. Разпитали сме максимален брой очевидци, имаме събрана информация, относно това къде е видян, с кого е разговарял последно. Бяхме притиснати от метеорологичната обстановка, ще продължим при първа възможност. Обходихме голяма част от периметъра, в която се очаква да бъде намерен загубилият се турист. Горе има силен вятър и гъста мъгла, както и снеговалеж", каза Наско Уков от ПСС Банско. 

Шансовете, мъжът да е оцелял, са минимални, но спасителите все още имат надежда. 

"Условията са наистина сериозни, но статистиката показва, че има хора оцелели в доста по-сериозни условия. Да, той е опитен, знае много, да се надяваме, че ще има късмет", добави Уков.

"Днес излязохме в 06:30 ч., виждате кога се прибираме. Можехме да постоим още време, но времето не го позволява", коментира Ивайло Валеов от ПСС Банско.

Последният, който е разговарял с изчезналия мъж, е негова близка приятелка. На нея той обяснил, че му остават 10 минути докато изкачи Вихрен. Впоследствие обаче той спира да отговаря на телефона си.

"Допреди малко имаше връзка, но обхватът е много слаб. Не е достатъчен да бъде локализирано неговото местоположение", посочи Уков.

Издирваният мъж е опитен планинар, познавал е добре района. Според спасителите затова вероятно е подценил опасността да достигне върха в тъмната част от денонощието и то при силен вятър.

Вижте повече в репортажа.