Бивш председател на СЕМ за случая "Грозев": Посегателство върху свободата на словото

"Действията на МВнР с руския посланик са символични", смята Георги Лозанов

29.12.2022 | 11:31 Редактор: Вяра Димова
Бивш председател на СЕМ за случая

"Христо Грозев може да очаква повече и по-ефективна помощ и подкрепа от Европа, отколкото от нашите служби и правителство". Това каза Георги Лозанов, преподавател по Масови комуникации в СУ и бивш председател на Съвета за електронни медии в коментар по темата за българския разследващ  журналист Христо Грозев, обявен за издирване от Русия.

"Това е посегателство върху свободата на словото и това не е изненада на режима на Путин. Свободата на мнение там не е гарантирано", каза Лозанов.

Специфичното в ситуацията е, че тази репресивна машина се задейства по отношение на чужд на Русия гражданин. България би следвало по Конституция  да защити от такъв тип посегателство и репресия всеки гражданин на страната, включително и журналиста, като е необходимо да му осигури и охрана, стана ясно от анализа на медийния специалист.

"Бавно, но все пак - правителството и президентът направиха изявления по казуса, но друг е въпросът, доколко нашите служби имат възможност да организират и осъществят охраната на Грозев", допълни Лозанов, цитиран от "Фокус".

Той коментира и привикването на руския посланик Елеонора Митрофанова в МВнР, като нарече акта "символичен".

Той подчерта, че Грозев сам е казал, че обявеното  издирване е сигнал за симпатизантите на Путин да се саморазправят с него.

"Действията на МВнР с руския посланик са символични, но рискът за българския журналист съвсем не е символичен. Не очаквам нищо особено да извърши Митрофанова, за да защити човешкото право на мнение, но Русия така действа - чрез заплахи. Така действа и спрямо Грозев - със заплаха", обобщи специалистът по комуникации.

Снимка: БГНЕС