Митрофанова ще отиде в МВнР, Грозев очаква по-сериозни реакции от правителството

Журналистът не знае каква е причината да бъде издирван по член на Наказателния кодекс на Русия

28.12.2022 | 17:41 Редактор: Ирена Бакърджиева

Руският посланик Елеонора Митрофанова е потвърдила, че ще се яви в Министерството на външните работи. Издирваният от Русия български журналист Христо Грозев се страхува за живота и сигурността си. Той е наел адвокат в Русия, който още не може да получи официална информация за причините за обявяването на журналиста за издирване.

Новината, че е издирван от Русия, заварва Христо Грозев на друг континент, където е със семейството си. Заради опасността за живота и здравето си той ще трябва да промени изцяло ежедневието си, разказа журналистът пред националната телевизия. 

"Не съм в Европа, в близките седмици ще трябва да преосмисля система за безопасност, която да гарантира сигурността на мен и моето семейство", каза Грозев.

Самият той не знае каква е причината да бъде издирван по член на Наказателния кодекс на страната. Грозев е първият чуждестранен журналист, който е обявен за федерално издирване там. 

"Бях предупреден от хора, близки до Кремъл, към края на годината че ще възобновят интереса си към мен и "Белингкат". Последните 12 месеца руските служби практически започнаха лов на журналисти. За мен има и превантивен опит за цензура. Хора, близки до обкръжението на Путин, които последните две години ни предават сигнали, че той е лично обиден, вбесен на мен, на "Белингкат", както за Алексей Навални", сподели журналистът.

Вече се е свързал с адвокати от правозащитната организация "Агора", която работи с още репресирани журналисти. Той разчита на помощ от българското правителство, макар да оценява реакцията като закъсняла. 

"Адвокати, които ангажирах, не могат да получат никаква информация. И други страни ми предложиха помощ", отбеляза Грозев.

На третия ден от съобщаването на новината дойде и позиция на президентството. 

"Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност", написаха от Президентството.

Грозев приветства това, че руският посланик е извикан от българското външно министерство. Но смята, че действията на българската страна трябва да бъдат и по-сериозни. 

"Да бъде изпратена и нота, а нашият посланик в Москва да поиска среща", призова експертът по международни отношения Милен Керемдичев.

А за да се върне в Австрия, Грозев ще трябва да внимава през чия територия лети. За да не попадне на страна приятел на Кремъл. 

"Ако кацне на територията на Беларус или Сърбия, е вероятно да бъде арестуван и екстрадиран", посочи Милен Керемдичев.

Но въпреки това Грозев няма да се откаже от разследванията си.

А днес една от трите партии, които се въздържаха от позиция - "Български възход", посочи, че издирването на Грозев е недопустимо.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС