Коледари огласиха Етъра, обичаят въвежда момчетата в мъжеството

Ролята на станеника е от изключителна важност

26.12.2022 | 14:14 Редактор: Елеонора Танева

Коледарски песни огласиха Етъра тази сутрин. За четвърта година беше направена възстановка на обичая Коледуване. Гимназисти от Габрово и Трявна пяха песни и наричаха за здраве и плодородие.

22-ма коледари, разпределени в две дружини, от сутринта обиколиха стопаните на занаятчийските дюкяни.

"Това е обичай, който ги въвежда в мъжеството, прави ги мъже, това е признак за тяхното възмъжаване. Един момък, след като мине през коледуването, може вече да се жени, търси си мома. Така че по друг начин вече се държат - гиздят се", обясни аниматорът от ЕМО "Етър"  Анна Александрова.

В ролята на станеник влезе 18-годишният Илиян Филипов.

"Станеникът трябва да има една или две години опит зад гърба си с коледуването, за да знае как да води дружината, трябва да знае много наричания, много песни", поясни Илиян.

"Аз съм за втора година тук, отново нашият станеник ни събра, както миналата година. Чрез удрянето на нашите геги и колове ние допринасяме за по-плодородна и плодовита година, а краваят и гегата символизират мъжкото и женското плодовито начало", разказа коледарят Николай.

Гости от цяла България станаха свидетели на пресъздаването на вековните традиции в Етъра. 

Традицията повелява коледуването да завърши с обща трапеза, на която се канят и женени мъже. Изобилието от останали продукти се продават, а парите се дават на бедните или на църквата, училището, читалището.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.