С "Българската Коледа" Елена и Виктор успяват да посещават терапевтичен център

За семейството в момента е най-важно децата да са здрави и да виждат напредъка им всеки ден

25.12.2022 | 14:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

Тази вечер е юбилейното двадесето издание на "Българската Коледа". Благотворителната инициатива цели набавянето на средства за деца с редки генетични заболявания.

Преди 16 години Емануела има лека и без усложнения бременност. Така се ражда Виктор, но когато е на 10 месеца, тя забелязва, че има проблем с развитието му.

"Всяко едно детенце всеки месец трябва да прави някакви неща - да задържа главата си, но Вики на 6-7 месеца не можеше. На 10 месеца установиха, че лявото и дясното полукълбо нямат връзка", споделя майка му Емануела.

Въпреки трудния път, който извървяват Емануела и съпругът ѝ, решават да имат второ дете. Преди четири години се ражда Елена, която в момента е с диагноза недоказан аутизъм.

"Аз, като повечето майки на такива деца, съм обременена, защото ние виждаме неща, които другите не. В началото я забелязах, че обича да играе сама, когато я викам, не се обръща. Приеха я в ясла, а там имахме проблеми, защото не можеше да се адаптира. После минахме невролози и в момента се води недоказан аутист", разказва майката.

Благодарение на "Българската коледа" Виктор и Елена посещават център за Обединена терапевтична практика. Преди две години с тях се среща и Севдалина Костова.

"Когато Елена дойде при нас, почти не говореше и като цяло избягваше контакта с възрастните и с родителите си също. Ние започнахме буквално от нулата. А сега две години по-късно виждам огромен напредък, защото тя вече говори, има желанието да общува и забелязва хората около себе си", каза Севдалина Костова.

За две години Виктор и Елена имат голям напредък в развитието си. За семейството в момента е най-важно децата да са здрави и да виждат напредъка им всеки ден. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.