Лекарката, разбрала първа за разменените бебета: Гривните не са под наш контрол

Съдбата на двете деца и семействата им е в ръцете на съда

22.12.2022 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова

Официално - болница "Шейново" потвърди размяната на двете бебета. Най-вероятно това е станало при първото раздаване на новородените на майките. Пред Bulgaria ON AIR говори лекарката, с която първо се е свързала едната от майките, усъмнила се за размяната.

Зорница е майката, която първа се усъмнява, че бебето ѝ е сменено. Обръща се за помощ към д-р Донка Узунова, която е началник на Отделението по неонатология в "Шейново".

"Не си е направила никакъв тест, тя ме попита дали според мен е възможно, каза ми определената информация и се разбрахме за лична среща дали да се правят някакви тестове. Ние, като лекуващи лекари, когато изписваме жените, рядко се срещаме с татковците, срещаме ги, когато детето има проблем, тук детето е здраво. Очевидно е, че има определени притеснения, за да потърси помощ, всеки се поставя на нейно място, може да си представи какви притеснения могат да я вълнуват. Надявахме се че това е фалшиво съмнение", коментира д-р Узунова.

Надеждата ѝ обаче остава напразна. Д-р Узунова разказва, че двете деца са родени по едно и също време, здрави са и през целия им престой в болницата са били легло до легло.

"Те са престояли в един и същи бокс, количките се подреждат една до друга. На всяка количка има номер, който е пред очите и на самите пациентки, с големи черни букви, за да е видим отдалеч. Гривните на майките не са под наш контрол, но ние присъстваме на поставянето, поне трима души сме. Всяка родилка трябва да сравнява тези номера", допълни началникът на Отделението по неонатология в САГБАЛ "Шейново".

От болница "Шейново" заявиха, че двете бебета са разменени при първото им даване на майките. Вече е ясно кои са биологичните им родители.

"Абсолютно ясно кое дете на кое семейство е. Няма грешка в гривничките. Те са с такива, които са им поставени, но се разминават с гривните на майките. На майката която има гривничка на бебенце "А" ѝ е дадено бебенце "Б", което е с друг номер", поясни директорът на "Шейново" д-р Румен Велев.

В лечебното заведение е започнала и вътрешна проверка за пропуски в системата - мнението на директора - няма умисъл в деянието.

"При изписването на децата тези гривнички не са били сверени, което е в нашите протоколи", добави д-р Велев.

"Необичайно е, дори майките понякога сами ни насочват към проверка на гривните, явно тя ни е имала голямо доверие, тя сама каза, че вкъщи не е сравнила веднага гривните", коментира още д-р Донка Узунова.

Оттук нататък съдбата на двете деца и семействата им е в ръцете на съда.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.