В София плащаме за минути пътуване с автобус, пенсионери: Как да използваме банкова карта?

Всеки, който не е валидирал превозния си документ, ще бъде санкциониран

21.12.2022 | 19:13 Редактор: Искра Ангелова

От 1 януари влизат в сила новите превозни документи за градския транспорт в София. На цената от 1,60 лв. ще може да се ползва билет за пътуване за 30 минути с прекачване на неограничен брой превозни средства. Въвежда се и билет 60+, който ще позволява прекачване в рамките на един час. 

Сред новите превозни документи са електронните билети за време.

"Това е билетът 30+ за 1,60 лв. на базата до сегашния билет, се предоставя нова възможност за същата цена в рамките на първите 30 минути да можете да се прекачвате неограничено в транспортни средства и след това да довършите пътуването да края на съответния маршрут, в който се намирате", каза общинският съветник Зафир Зарков.

Хартиените билети отпадат от следващата година. Остава само еднократният хартиен билет за метро и билета, продаван от шофьора, но той ще струва 2 лева. Отпадат и картите за една линия, както и едномесечната карта за метрото.

Остава опцията за валидиране с банкова карта. Тя автоматично се превръща в билет за 30 минути и дава възможност за прекачване.

"Това са електронни билети, ще се качват на носители на ЦГМ, ето нормалната пластика, която познаваме на цена от 3 лв. и ултра уайт на цена от 0, 80 лв., която може да зареждате за 30-60 минути", коментира изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

Валидацията при качване в превозното средства става задължително за всеки вид превозен документ от 1 януари. Всеки, който не е валидирал превозния си документ, ще бъде санкциониран с 3 лева.

В първите няколко седмици ще бъде проявена толерантност към пътниците. Все още не всички хора са наясно с новите документи за градския транспорт.

"Чух нещо такова, че ще има от 1 януари, но ми е интересно какво ще стане, ако не си маркираш картата - 3 лв. глоба, ами ние пенсионерите какво ще правим", попита пътуваща.

Ще има контрольори без униформа, които ще поставят баджове при проверка, с които да се легитимират, като по време на проверката валидаторите ще бъдат блокирани.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС