40 лв. глоба и контрольори под прикритие в градския транспорт в София от Нова година

От 1 януари отпадат хартиените билети

18.12.2022 | 19:19 Редактор: Вяра Димова

40 лв. става глобата в градския транспорт в София от Нова година. Ще има и контрольори под прикритие. Хартиените билети ще бъде заменени от електронни, които ще са за време.

От 1 януари отпадат хартиените билети в столичния градски транспорт. Репортерската ни проверка на една от спирките в София показа, че повечето хора и сега ползват електронни карти. По-трудно обаче се оказва за гостите на столицата и тези, които инцидентно ползват обществения транспорт. 

"Би улеснило нещата. Сигурна съм, че възрастните хора ще свикнат, би било добре в началото да има и двата варианта – да може хората, които по-трудно се справят да се адаптират и да е приемливо за всички", каза Вера Нейкова.

От Центъра за градски транспорт заявиха, че ще има период на адаптация, все пак билет ще може да се купи и от шофьора, но той ще бъде с 40 стотинки по-скъп. 

"За тези, които ползват инцидентно има възможност за пътуване с безконтактна кредитна или дебитна карта, смарт часовник, но това са устройства, с които не разполагат всички възрастни хора. Този начин на пътуване е изключително популярен - над 600 000 билета месечно се продават, това е изключително популярен платежен инструмент", коментира директорът на ЦГМ Димитър Дилчев.

Глобата за нередовен пътник скача от 30 на 40 лева, а пътниците ще бъдат следени от контроьори под прикритие. 

"Работят екипи, които няма да може да различите, те не са с униформи - качват се, пътуват с вас и започват проверката внезапно. От следващия месец предстои да имаме екипи, оборудвани с боди камери, за да може проверките да протичат нормално и спокойно", съобщи Димитър Дилчев.

"Това само настройва неприятно, когато не ти гласуват доверие и така започнат да те дебнат - още по-неприятно, не си струва", коментира Ваня Николова.

Който притежава неизползвани хартиени билети, ще може да пътува с тях до март. Новите електронни билети ще са за време – за 30 минутно пътуване и неограничено прекачване като цената остава 1,60.

От Нова година всички, които се возят на градския транспорт в София задължително ще трябва да валидират превозните документи, защото това ще е и застраховка при злополука.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Интересно
преди 2 седмици
Днес ме глобиха, защото нямам карта затранспорт и реших да платя с дебитна карта. Навсякъде плащам с нея и днес като се качиха и като им се чикирах, ми казаха, че картата ми е блокирана и ми съставиха акт от 40 лв. Изчакаха ме контрольорите да отида да си изтегля пари в брой и да им платя. Отидох, изтеглих си ги, без да ми даде грешка че е блокирана картата. Излъгаха ли ме, какво направиха, не знам... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ковачев
преди 1 година
Аз имам инвалидна карта. Тя ще важи ли? Сигнализирай за неуместен коментар