Шоколади, разтворими супи, бисквити с изтекъл срок са стигнали до магазините в Бургас

Хранителните стоки са били предимно турски

21.12.2022 | 19:03 Редактор: Елеонора Танева

Притеснителен е размерът на схемата за продажба на детски храни с изтекъл срок на годност, някои преди 5 години. Установени са множество захарни изделия, на които е заличен оригиналният срок на годност на производителя и е поставен нов.

Злоупотребите са установени от служители на отдел "Икономическа полиция" при ОДМВР – Бургас в магазин и склад за търговия на едро и дребно със захарни и шоколадови изделия. Те са разположени в Северна промишлена зона - Бургас.​ При проведените процесуално-следствени действия е установено наличието на множество захарни, шоколадови и други изделия, на които е заличен срока на годност на производителя и е поставен нов от служители на бургаската фирма. Иззети са технически средства - печати, мастило, датчици и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност. 

Фабричните срокове се заличавали чрез изтриване с ацетонови разтвори или чрез поставяне върху изтеклия срок на годност на стикер с подправен такъв. ​В склада и магазина на фирмата са констатирани огромни количества стока – над 4 000 артикула с манипулиран срок на годност - шоколадови яйца, шоколадови бонбони, шоколадови зайци и Дядо Коледа, желирани бонбони, шоколадови дражета, кексчета, пишмание, кори за баница, разтворими супи, бисквити и други стоки, предимно от турски производители. 

Открити са и над 16 000 изделия с изтекъл срок на годност, на които предстояло да бъда поставени нови срокове на годност и да бъдат разпространени в търговската мрежа. 

Същите са поставени под забрана за реализация от страна на БАБХ и предстои да бъдат унищожени.​

Констатирано е, че на голяма част от стоката срока на годност е изтекъл преди повече от 5 години, като същата е предназначена предимно за деца. При извършена проверка в търговски обекти на територията на Бургас в пет магазина от бургаска търговска верига са намерени и иззети от горепосочените стоки с изтекъл срок на годност. 

Образувано е досъдебно производство под надзора и ръководството на Бургаска районна прокуратура. Работата по случая продължава с извършване на необходимия брой експертизи и установяване произхода и качеството на хранителните продукти.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.