ДБ подаде ръка на "Продължаваме промяната", "Български възход" стъпва внимателно, "Възраждане" постави условия

От ГЕРБ, ДПС и БСП до този момент се въздържат от коментар по темата

20.12.2022 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

Нова формула за съставяне на правителство - по приоритети, предлага кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната". Николай Денков призова партиите да откроят приоритетите си и да се изготви обща декларация, която да тества подкрепата за кабинет с втория мандат в пленарната зала. 

С писмо до всички парламентарни групи акад. Николай Денков поиска отговор на всички предложения на "Продължаваме промяната" до 19 часа в четвъртък. В петък сутринта от "Продължаваме промяната" ще обобщят предложенията, а следобед ще се срещнат отново с всички групи.

"На 3 януари каним отново всички групи, за да изчистим крайния текст на тази програмна декларация. И в първите дни на НС да бъде включено за гласуване. Ако програмната получи подкрепа - ще предложим кабинет. Ако не - ще върнем мандата", каза категорично Денков.

Основните приоритети на "Продължаваме промяната" са приемането в Шенген и еврозоната, борбата с корупцията, помощта за хората и бизнеса. Партньорите на партията на Кирил Петков в идеята им за кабинет на малцинството - "Демократична България", подкрепиха инициативата. 

"Има едно търсене на баланс между поемане на политическа отговорност и търсене на консенсус и на консенсусни фигури - каквато ние оценяваме, че е номинацията на кандидата за премиер - акад. Денков. Имаме добри знаци от "Продължаваме промяната" и всички останали трябва да се отнесем отговорно към тази протегната ръка", коментира лидерът на ДБ Христо Иванов.

От формацията обявиха, че не са обсъждали имена в проектокабинета. Не са били дискутирани приоритетите, които ще изтъкнат. От "Български възход" подхождат внимателно към втория мандат. 

"Ще имаме заседание, на което ще се запознаем с програмата и исканията. По време на срещата това ще бъде изложено", каза Александър Николов.

От "Възраждане" поставиха свои условия за обща програма - питат "Продължаваме промяната" ще ги подкрепи ли за събирането на подписи за свикване на референдум за членство на България в еврозоната, както и дали заедно с "Възраждане" биха отменили вече взетото от Народното събрание решение, за предоставяне на 3 млрд. лв. за закупуване на нови "американски чертежи". 

"Този мандат е абсолютно обречен, няма да се осъществи", коментира Костадин Костадинов.

От ГЕРБ, ДПС и БСП до този момент се въздържат от коментар.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)