Коледен парк с украински сладкиши изкушава софиянци на пл. "Славейков"

Базарът ще продължи до навечерието на коледните празници

19.12.2022 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова

Украинци помагат на сънародниците си. Те изработват различни неща и ги предлагат на един от коледните базари в столицата. Украински готвачи, пекари и занаятчии продават традиционни за страната си ястия и сувенири.

Дария и Мария живеят в България от 5 години. Сега участват в базара, за да съберат средства за сънародниците си.

"Ние просто ги изпекохме, заляхме ги с една глазура, която после изсъхва. Ще се дарят на украинци, които са в беда, нямат възможност за къщи, храна и нищо такова", каза Мария 

Посетителите на коледния базар може да опитат типични за украинската кухня палачинки със сметана, борш, карпатски чай, както и да си купят различни ръчно изработени плетива.

"Аз работя в интеграционен център "За доброто" и имаме клуб, в който всеки ден идват жени бежанки. Тези неща, които сме направили в работилниците, ще бъдат внесени в нашата каса, но някои жени, които вкъщи правиха плетени сувенири, желаят средствата да ги пратим в подкрепа на нашата армия", сподели Анна Багряна.

"На нашия щанд може да си купите както украински десерти, така и български. Може да си закупите и здравословна храна, защото мислим за всеки един българин", посочи Карина Димитрова.

Благотворителната кампания "Коледа е възможна за всяко дете" се организира от УНИЦЕФ България. А украинските ястия и сувенири се предлагат в две от къщичките на базара на площад "Славейков".

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: Bulgaria ON AIR